A szemüveg evolúciója

Már az 1300-as években megjelentek azok az eszközök, amelyek valamilyen módon hozzásegítették az élesebb látáshoz az arra szorulókat. A kezdetekben például csak az egy darabból álló, rendkívül törékeny, szöveg fölé helyezhető olvasólencsék voltak jelen a köztudatban a szemüveg elődjeként. A keretbe foglalt, mindkét szemet támogató lencse a 19. században vált általánossá. Íme, az elmúlt 300 év evolúciója a látásban.

240_f_67952524_yw5qovnv4udnyrmo35gjuzwdluhggym5.jpg

 

1. Első helyen nem is szerepelhetne más, mint az egyetlen szemre való MONOKLI az 1700-as évekből.

monocle-optical-men-face.jpg

 

 

2. Az 1880-as években váltak népszerűvé az olvasószemüvegek, amelyek gyakorlatilag egy orron összekapcsolt lencsepárból álltak – oldalsó támaszték nélkül. Ő a CVIKKER.

vm-s-059.jpg

 

 

3. Ezt követően, az 1950-es években a cicaszem keret tombolt.

dsc_0521.jpg

 

 

4. 30 évvel később a túlméretezett keret vette át a hatalmat.

0d0b52dbb03c7b5a2beee7ce4bd367db--glasses-frames-vintage-vintage-frames.jpg

 

 

5. Napjainkban megszámlálhatatlan a keretek és a lencsék formáinak és színének variációja. Mára már nem a keret kinézete a döntő, hanem az arccal és a teljes személlyel képzett összhatás. A szemüveg ma már nemcsak látáskorrekciót, de egyéniséget is ad.

timthumb.jpg

 

 

 

szemuveg.png

A bejegyzés trackback címe:

https://mikellegynonek.blog.hu/api/trackback/id/tr4113278053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

b2.png

Mi kell egy nőnek

„Az igazi nőnek csak a szemét nézd, és azt sem kívülről, hanem a lelke felől. Először meg kell érezni a lelkét. Ha a lelke felől nézed, az első réteg a félelem, a múlt és a jelen sebei. Ha ezzel megtanulsz bánni, akkor láthatod a második réteget, a gyengédséget, a cirógatás vágyát. Ha ezt is látod, a harmadik rétegben látod az öröm pajkosságát, a negyedikben a harag villámait, az ötödikben a harmónia vágyát, a hatodikban a gyönyör cirógatását, és a hetedikben azt a szeretetet, ami teljesen a Tied. Minden igazi nő hét fátyoltáncot táncol, és régen elvesztél, ha a fátylat, a keblei halmát, vagy a csípőjét nézed. Csak a szemét nézd, a teljesen ruhátlan lénye, az örömtől hullámzó, vagy fájdalomtól görnyedő teste minden apró titka a szemében van.” - Müller Péter

süti beállítások módosítása