Mi is az a Black Friday?

A Fekete Péntek vagy Black Friday kifejezést több kontextusban használták. Elsőként egy 1869-es pénzügyi válságot jellemeztek vele az Egyesült Államokban, azonban a 19. században, egész pontosan 1961-ben a hálaadást követő napot jellemezte így a rendőrség Philadelphia-ban a hatalmas forgalmi dugók miatt. A hálaadás napja hagyományosan egy csütörtöki napra esik az Egyesült Államokban, és az ezt követő pénteken kezdődik a karácsonyi bevásárlás, amely hatalmas forgalmi dugókkal és nagyon sűrű közlekedéssel jár, így a Black Friday vagy Fekete Péntek kezdetben egyáltalán nem egy pozitív hangvételű kifejezés volt.

az-idei-black-friday-napja-magyarorszagon-11020316.jpg

1966-ban egy önkormányzati PR-os alkalmazott, Abe S. Rosen javaslatára, összefogva a helyi kereskedőkkel megpróbálták a Black Friday szó negatív jelentését átalakítani. A sajtóközleményekben a Hálaadást követő pénteket már nem a hatalmas forgalommal összefüggésben kommunikálták, hanem a karácsonyi bevásárlás kezdetével kötötték össze, amely ugyan hatalmas autós és gyalogos forgalmat jelentett Philadelphia belvárosában, de a boltok is zsúfolásig megteltek és nyitástól zárásig hatalmas sorok kígyóztak, ez pedig hatalmas forgalmat hozott a kiskereskedőknek. A PR akció nagyon sikeres volt, ezt követően a Black Friday már nem a rendőrség nehéz napját szimbolizálta a nagy forgalom miatt, hanem már hivatalosan is a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelentette.

blackfridayfights_trans_nvbqzqnjv4bq2oueflmhzzhjcyuvn_gr-bvmxc2g6irfbtwdjolshwg.jpg

1975-től a Black Friday kifejezés használata már Philadelphia-n kívül is egyre elterjedtebbé vált, de már nem a hatalmas autós és gyalogos forgalmat jellemezték vele, hanem sokkal inkább az ezzel járó töménytelen mennyiségű vásárlást, és azt, hogy ebből kifolyólag a kereskedők ezen a napon kezdenek el az adott évben profitot termelni. A boltokban az évek folyamán megszokottá vált a normális nyitvatartási időn túli nyitva tartás, sokan már a kora reggeli óráktól késő estig várták a vásárlókat. Az utóbbi években már az is teljesen megszokott, ha a nap 24 órájában nyitva tartanak a boltok, és sokan olyan mértékű kedvezményekkel várták a vásárlókat hogy nyitás előtt, és gyakorlatilag a nyitva tartás alatt folyamatosan hosszú tömött sorokban álltak a vásárlók a bolt bejárata és a kassza előtt. A legnépszerűbb árucikkek a játékok és az elektronikai cikkek, így a legnagyobb kedvezményeket is ezeknél a kategóriáknál adják.

black-friday-shoppers1.jpg

A nagy tömeg sokakat azonban taszít, ugyanis gyakran előfordul, hogy a vásárlók komoly sérüléseket szendvednek el a nagy tumultusban, sőt nem egyszer már haláleset is előfordult. Az utóbbi néhány évben erre remek megoldás jelent az online vásárlás, ahol talán a webáruházak még nagyobb kedvezményekkel várják Fekete Péntek vagy Black Friday alakalmából az online vásárlókat.

 

bfbanner.png

A bejegyzés trackback címe:

https://mikellegynonek.blog.hu/api/trackback/id/tr6913293925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

b2.png

Mi kell egy nőnek

„Az igazi nőnek csak a szemét nézd, és azt sem kívülről, hanem a lelke felől. Először meg kell érezni a lelkét. Ha a lelke felől nézed, az első réteg a félelem, a múlt és a jelen sebei. Ha ezzel megtanulsz bánni, akkor láthatod a második réteget, a gyengédséget, a cirógatás vágyát. Ha ezt is látod, a harmadik rétegben látod az öröm pajkosságát, a negyedikben a harag villámait, az ötödikben a harmónia vágyát, a hatodikban a gyönyör cirógatását, és a hetedikben azt a szeretetet, ami teljesen a Tied. Minden igazi nő hét fátyoltáncot táncol, és régen elvesztél, ha a fátylat, a keblei halmát, vagy a csípőjét nézed. Csak a szemét nézd, a teljesen ruhátlan lénye, az örömtől hullámzó, vagy fájdalomtól görnyedő teste minden apró titka a szemében van.” - Müller Péter

süti beállítások módosítása